11.Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali Coşkuyla Kutlandı
Etkinlik Adı: 11. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali
Konuşmacı: Oya Uysal, Tan Oral, İzel Rozental, Tınaz Titiz, Aslı Alpar, Çiğdem Zülfikar
Tarih: 28 Kasım 2020
Pandemi nedeniyle evlerimizde olduğumuz şu günlerde Aktiffelsefe Kültür Derneği, Karikatür Festivali’ni ayağımıza getirdi. 2 yılda bir düzenlenen ve 22 yıldır devam eden Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali’nin bu yılki konusu ‘Farklılıklarımız ve Aynılıklarımız’ oldu. 300 kişilik yoğun bir katılımla hem YouTube hem de Zoom’dan canlı yayınla gerçekleşen festival büyük ilgi gördü.
Müzik dinletisiyle başlayan festival sunumlar ve sanal sergi açılışı ile devam etti. İzleyicilerin oturduğu yerden sanki sergiyi geziyormuş gibi hissettiği sergi sunumu çok beğenildi. Ardından gerçekleşen panel oldukça ilgi topladı.
Panelden notlar;
Aktiffelsefe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Uysal;
“Aynılıklar-Farklılıklar konusu bana çok ilham verdi birçok şeyi hatırlattı. Kalp karaciğere benzemez ama ikisi de organdır. Vücut sisteminin işlemesi için tüm organlara ihtiyaç vardır. Evren binlerce unsurun birleşmesidir. Apollo’nun lirinin 7 tane teli vardır ve hepsi farklı ses çıkarsa da sonuçta armonik bir melodi oluşturur. Birçok filozofun söylediği gibi bizi ayıran şeyler mevcuttur ama onlara üstünlük vermek mümkün değildir. Önemli olan farklılıklara rağmen bir arada olabilmektir.”
Karikatürist Tan Oral;
“Ben farklılıklardan yanayım. Fark ettiğimiz şeyler hep farklılıklardır. Aynı olanları fark etmeyiz. Çarşamba’nın Perşembe’ye benzememesi gibi. Bilgiler farklılıklar sonucu oluşuyor. Bilgi farkına vardığımız farklıklardır.”
Karikatürist İzel Rozental;
“Kum taneleri muhteşem bir örnek. Sahilde bir bütünlük oluştursa da aslında hiçbiri birbirine benzemeyen kum taneleri. İyi bir karikatürcü iyi bir gözlemci olmalıdır. Farklılıkları fark etmektir. Önemli olan hangi kaynaktan geldikleri.”
Karikatürist Aslı Alpar;
“Kadınlar karikatürde genelde esprinin nesnesi oluyor. Espriyi erkek yapar ve kadına gülünür. Aptal sarışın ya da dırdırcı kadın gibi ama politikanın hicvedildiği yerlerde kadınlar yoktur. Kadınların günümüz siyasetinde etkin rol oynamasına rağmen. Bu durum aslında Türkiye’ye özgü de değil evrensel.”
Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Yön. Kul. Bşk. Tınaz Titiz;
“Ortak akıl uzlaşı kurmaya, birleşik akıl sorunları çözmeye yarar. Farklılık ve benzerlikleri anlayarak daha yetkin bir akıl gerekiyor. Pek çok akıl dağıtıcı vardır; mahalle ortamı, aldığımız eğitim, zevklerimiz, hastalıklarımız vb. tüm bunlar bizi birbirimizden farklı yapıyor.”
Kültür Turizm Uzmanı, Şehir Plancısı Çiğdem Zülfikar;
“Hepimiz aynı yıldızlı gökyüzünün altında bulunuyoruz. İnsan yaşarken zorluklar ve güzelliklerle karşılaşıyor. Tüm bunları ayırt edebilmek için felsefeye ihtiyaç oluyor. Farklılıklarımızı yadırgamak yerine bütüne odaklanmak gerekiyor.”
Online olarak sergiyi gezmek isterseniz www.cartoonfest.org sitesinden 1 ay boyunca gezebilirsiniz.
Sorularınız için Tel: (0553) 167 26 93 nolu telefonu arayabilir veya Eposta: cartoonfest@aktiffelsefe.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Aktiffelsefe hakkında daha fazla bilgi için www.aktiffelsefe.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.